Tajniki ociepleń pianami PUR – z czego inwestor nie zdaje sobie sprawy?
Natryskowe systemy poliuretanowe nie są gotowymi, stałowymiarowymi elementami dociepleń i izolacji. Piany PUR są wytwarzane bezpośrednio na miejscu inwestycji. Powstają w procesie syntezy i spieniania dwóch rodzajów płynnych komponentów.
Kluczowe znaczenie dla prawidłowości tego procesu i uzyskania pełnowartościowej izolacji o charakterystyce zgodnej z założonymi parametrami oporu cieplnego, gęstości, palności oraz trwałości mają cztery podstawowe aspekty:
- poziom jakości stosowanych komponentów poliuretanowych,
- poziom wyposażenia technicznego pojazdu przetwórczo-natryskowego,
- poziom wiedzy technologicznej i sekcji technicznej firmy wykonawczej,
- brak lub stosowanie praktyk rozcieńczania składników bazowych – wartość użytkowa izolacji.
Bezcenna wiedza od kuchni i zaplecza poliuretanowych usług izolacyjnych
Aby przystępnie wyjaśnić konsumentowi znaczenie tych kluczowych aspektów w izolacjach pianami PUR, porównamy je obrazowo do usług gastronomicznych na linii kucharz – kuchnia – gotowanie zupy:
- Poziom jakości stosowanych komponentów – kucharz wybiera i kupuje od dostawców składniki do wytworzenia potrawy – albo lepsze, albo gorsze, zdrowe albo mniej zdrowe (np. zawierające szkodliwe związki chemiczne), sprawdzone albo eksperymentalne.
- Poziom wyposażenia technicznego pojazdu natryskowego – samochody przetwórcze to swoiste kuchnie polowe, które mają zadanie przygotowanie potrawy w terenie i zaserwowanie jej konsumentowi, a od ich wyposażenia sprzętowego zależy zdolność kuchni do procesu gotowania, z precyzyjnym odmierzaniem składników i dozowaniem przypraw
- Poziom wiedzy technologicznej i sekcji technicznej firmy wykonawczej – tu pomijając nawet istotną kwestię preferencji doboru składników przez kucharza oraz poziomu wyposażenia jego kuchni, mamy kilka możliwych wariantów trafienia: kucharz albo zna przepis i umie gotować, albo zapoznał się z przepisem, ale nie ma pojęciu o gotowaniu, ewentualnie umie gotować, ale nie zna przepisu na konkretną zupę oferowaną z menu.
- Brak lub stosowanie praktyk rozcieńczania składników bazowych – wartość użytkowa izolacji – kucharz albo stosuje się do oryginalnego przepisu i zapewnia wzorcowa potrawę, albo zwiększa objętość zupy wodą i kuchnia obsługuje rozcieńczoną, lecz małowartościową potrawą większą ilość konsumentów.
Kiedy zupa będzie miała odpowiedni aromat, ekstrakt i wartość, nie szkodząc konsumentowi ani restauracji?
Oczywiste jest, że swoiste „eldorado” następuje przy kumulacji wszystkich niepożądanych czynników, mogąc odbić się wtedy szerokim echem wśród potencjalnych konsumentów całej lokalnej sieci gastronomicznej. Podsumowując i wracając do meritum: wytwarzanie i instalacja piany PUR zdają się mimo wszystko trochę bardziej skomplikowane i bardziej kosztowne niż gotowanie i podanie zupy. Dlatego polecamy inwestorowi budowlanemu wybór usług tych firm izolacyjnych, które dysponują odpowiednią wiedzą, wartościowymi i bezpiecznymi materiałami oraz precyzyjnym sprzętem dozującym.
Jak oceniasz ten poradnik?
Dziękujemy za Twoją opinię!Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści
Więcej poradników o ocieplaniu pianką PUR
Ocieplanie ścian od wewnątrz to alternatywa dla zewnętrznej izolacji. W jaki sposób i czym można ocieplić budynek od wewnątrz? Co się sprawdzi najlepiej: styropian, wełna mineralna, bloczki betonowe czy pianka poliuretanowa? Ocieplanie ścian od wewnątrz musi zostać wykonane bardzo starannie, aby było skuteczne – warto dowiedzieć się, jakich błędów unikać.
25.10.2022Domy drewniane są efektowne, jednak czasem musimy zrezygnować z tego wyglądu na rzecz ocieplenia. Wyjątkiem jest sytuacja, gdy już wcześniej pomyślisz o odpowiednim ocieplaniu domu drewnianego i zastosujesz do budowy materiały o dobrej termoizolacji – np. bale wypełnione pianką PUR. Jeśli zastosowane materiały są niewystarczające, należy przemyśleć ocieplenie domu drewnianego wełną mineralną, styropianem albo pianą.
30.06.2023Utrata ciepła w domu generuje niepotrzebne koszty. Aby jej zapobiec, warto ocieplić nie tylko elewację, ale również strop. Jak ocieplić strop? Możesz w tym celu użyć styropianu, wełny mineralnej lub specjalnego granulatu. Sprawdzamy, jaka izolacja stropu jest najefektywniejsza!
09.04.2021W praktyce inżynierskiej często można spotkać się z problemem ludzi, którzy wybudowali dom i nie są w stanie uzyskać na poddaszu zadowalającej temperatury powietrza.
15.03.2016"Najlepsze ceny, najlepszy produkt" - takimi hasłami reklamują się firmy wykonujące izolacje pianką poliuretanową. Okazuje się jednak, że pianka piance nierówna, a klienci z roku na rok mają do wyboru coraz więcej materiałów i coraz więcej wykonawców ocieplania pianą. Na rynku polskim są dostępne zarówno pianki naszych rodzimych producentów, jak również materiały producentów zagranicznych. Niektórzy z nich cały czas pracują nad ulepszaniem parametrów technicznych swoich produktów. Inni natomiast bazują na wieloletnim doświadczeniu i doskonałych opiniach zadowolonych klientów.
20.10.2015Podczas wykonywania izolacji pianą warto zdawać sobie sprawę z kwestii technicznych, które mają znaczny wpływ na jakość wykonanej pracy. Należy znaleźć odpowiedni moment na wykonanie izolacji, zastosować profesjonalne urządzenia, jak również dokładnie sprawdzić warunki panujące w miejscu wykonywania natrysku.
02.06.2022