O czym pamiętać, planując montaż klimatyzacji w restauracji?
Goście odwiedzający restauracje doceniają, gdy lokale te są klimatyzowane. Dlaczego jednak jest to tak ważne? Jeśli chcesz, dowiedzieć się więcej, dlaczego i jak wybrać klimatyzację do restauracji, to czytaj dalej. Podpowiemy Ci, co wziąć pod uwagę przy zakupie takiego urządzenia.
Dlaczego warto zainwestować w klimatyzację do restauracji?
Obecność klimatyzacji w restauracji jest nie tylko kwestią komfortu klientów i personelu, ale także stanowi element budowania pozytywnego wizerunku. Oczekiwania gości odwiedzających lokale gastronomiczne wykraczają poza samo menu. Duże znaczenie ma także atmosfera, a ta w dużej mierze zależy od jakości powietrza i temperatury w restauracji. Należy też mieć na uwadze, że w kuchni gastronomicznej panują dosyć specyficzne warunki. Podczas przygotowywania potraw podnosi się temperatura i wilgotność otoczenia, a w powietrzu unoszą się intensywne zapachy i opary tłuszczu. Brak odpowiedniego systemu klimatyzacji na kuchni w restauracji może prowadzić do przenikania zapachów na salę, negatywnie wpływając na komfort gości.
Wysokie temperatury w okresie letnim sprawiają, że trudno sobie wyobrazić, aby lokal gastronomiczny nie posiadał klimatyzatora. Spożywanie posiłku w zatłoczonym i dusznym pomieszczeniu sąsiadującym z kuchnią jest nie tylko niekomfortowe, ale także zniechęca do dłuższego przebywania w restauracji. Montaż klimatyzacji pozwala zatem utrzymać odpowiednią temperaturę we wnętrzu, co może wydłużyć czas spędzony przez klientów w lokalu, potencjalnie podnosząc obroty.
Jakie są najpopularniejsze klimatyzatory do restauracji?
Planując montaż klimatyzacji w firmie, uwzględnia się m.in. powierzchnię lokalu, a w przypadku restauracji, która często jest rozbudowana, kwestia ta nabiera jeszcze większego znaczenia. Zatem jeśli chcesz utrzymać temeraturę w pomieszczeniach na optymalnym poziomie, a także zadbać o odpowiednią wilgotność powietrza i kontrolę zapachów, powinieneś pomyśleć o wydajnym klimatyzatorze.
Klimatyzator kanałowy do restauracji
Klimatyzatory kanałowe znajdują zastosowanie w dużych restauracjach i barach. Urządzenia tego typu posiadają jednostkę wewnętrzną zamontowaną w przestrzeni sufitowej lub podłogowej. Powietrze jest rozprowadzane przez system kanałów wentylacyjnych, które wychodzą przez kratki nawiewne umieszczone w różnych częściach lokalu. Taka klimatyzacja komercyjna umożliwia równomierne chłodzenie całej przestrzeni restauracji. Modele kanałowe oferują zazwyczaj szeroki zakres mocy od 3,5 kW do 15,2 kW, dzięki czemu można je dopasować do lokali o różnej powierzchni. Przykładem może być klimatyzator Rotenso NEVO, który charakteryzuje się wysoką klasą energetyczną D i opcją rozprowadzenia powietrza w dużych przestrzeniach. Urządzenie to wyróżnia się także wysoką wydajnością i sprężem dyspozycyjnym do 160 Pa, co pozwala na obsługę wielu pomieszczeń w restauracji. Klimatyzatory kanałowe zainstalowane pod sufitem są dyskretnym rozwiązaniem, dlatego nie psują estetyki wnętrza.
Klimatyzator kasetonowy do lokalu gastronomicznego
Doskonałą propozycją dla restauracji są klimatyzatory kasetonowe montowane w podwieszanym suficie. Rozprowadzają one powietrze w czterech kierunkach, dzięki temu równomiernie chłodzą całe pomieszczenie. Kasetonowa klimatyzacja do restauracji może mieć moc od 3,5 kW do 15 kW, dlatego znakomicie się sprawdzi w średnich i dużych lokalach. Warto naszym zdaniem zwrócić uwagę na taki model klimatyzatora jak Kaisai KCD, który oferuje technologię DC Inwerter i energooszczędność, obniżając koszty eksploatacji. Zaletą klimatyzatorów kasetonowych jest ich estetyka, ponieważ urządzenie jest schowane w suficie, co nie wpływa na wystrój wnętrza. Te systemy klimatyzacyjne charakteryzują się też cichą pracą, dlatego nie zakłócają spokoju gości i pozwalają im się zrelaksować.
Klimatyzator ścienny do restauracji
Klimatyzacja ścienna dobrze sprawdza się w mniejszych restauracjach i lokalach gastronomicznych. System ten składa się z jednostki wewnętrznej montowanej na ścianie i urządzenia zewnętrznego. Najczęściej takie modele klimatyzatorów mają moc od 2,6 kW do 7,0 kW. Znakomitym przykładem jest urządzenie Kaisai Fly, które posiada zaawansowaną technologię DC Inwerter. Montaż takiej klimatyzacji w restauracji jest dosyć prosty i tańszy w porównaniu do bardziej skomplikowanych systemów. Należy jednak wziąć pod uwagę, że widoczna jednostka wewnętrzna może nie pasować do eleganckich restauracji, gdzie duże znaczenie ma wystrój. Moc chłodnicza tego typu urządzeń jest też mniejsza niż w przypadku klimatyzatorów kasetonowych czy kanałowych, dlatego mogą one okazać się niewystarczające w większych przestrzeniach.
Klimatyzator sufitowy do lokalu gastronomicznego
Klimatyzację sufitową można zamontować zarówno na suficie, jak i na ścianie, co pozwala na dopasowanie urządzenia do układu pomieszczenia. Tego rodzaju systemy chłodzenia z reguły posiadają moc od 3,5 kW do 7 kW. Ciekawą propozycją klimatyzacji do restauracji jest model Haier Convertible, który ma kompaktowe rozmiary, dlatego nie będzie się rzucał w oczy. Sprawdzi się on zarówno w małych, jak i średnich lokalach. Klimatyzator sufitowy wyróżnia się także cichą pracą, pozwalając zapewnić komfort gościom, jak i personelowi.
Jaką klimatyzację wybrać do kuchni w restauracji?
Zgodnie z normami wymiana powietrza w kuchni gastronomicznej musi odbywać się od 10 do 50 razy na godzinę, uwzględniając przy tym intensywności pracy i wielkości pomieszczenia. Temperatura panująca we wnętrzu powinna oscylować w granicach 20-22°C, natomiast wilgotność utrzymywać się na poziomie 40–50%. Przy wyborze klimatyzacji do kuchni gastronomicznej należy uwzględnić liczbę urządzeń grzewczych i osób pracujących w pomieszczeniu, a także stopień jego izolacji termicznej. Dla kuchni o powierzchni 30-50 m² może okazać się wystarczające urządzenie o mocy 10-15 kW. Natomiast w większych pomieszczeniach sprawdzą się klimatyzatory o mocy powyżej 20 kW.
Klimatyzacja w kuchni musi charakteryzować się odpornością na wysoką temperaturę, co oznacza, że powinna mieć szerszy zakres pracy (zwykle od 5°C do 50°C lub więcej). Takie urządzenia są projektowane z wykorzystaniem materiałów odpornych na wysoką temperaturę, które nie ulegają uszkodzeniu w wyniku ekspozycji na gorące powietrze. Systemy przeznaczone do kuchni często mają specjalne powłoki ochronne na jednostkach wewnętrznych i zewnętrznych chroniące przed wilgocią. Niektóre klimatyzatory posiadają też odpowiednie uszczelnienia, które minimalizują ryzyko korozji i zwiększają trwałość urządzenia.
Klimatyzatory komercyjne do kuchni często mają wbudowane filtry HEPA usuwające drobne cząsteczki stałe, takie jak kurz czy dym. W urządzeniach tych często stosuje się także filtry węglowe absorbujące nieprzyjemne zapachy. Warto także zwrócić uwagę na systemy oczyszczania powietrza w klimatyzatorze, które eliminują bakterie czy wirusy z powietrza. Naszym zdaniem w kuchni gastronomicznej najlepiej sprawdzi się klimatyzacja kasetonowa, kanałowa lub system VRF (Variable Refrigerant Flow) umożliwiający precyzyjne ustawienie temperatury w różnych strefach pomieszczenia. Są one w stanie dostosować moc chłodzenia do liczby osób przebywających we wnętrzu i stopnia obciążenia urządzeń grzewczych.
Opłacalność klimatyzacji w restauracji
Klimatyzacja do firmy gastronomicznej z reguły charakteryzuje się wysoką efektywnością energetyczną. W lokalach cieszących się dużą popularnością wśród gości urządzenia te muszą pracować przez cały czas. Na przykład, klimatyzator o mocy chłodniczej 3,5 kW zużywa w pełnym obciążeniu zaledwie 0,85 kW energii elektrycznej. W trybie minimalnym zapotrzebowanie na energię spada do 0,2 kW. Podczas dziennej eksploatacji zużycie prądu przez klimatyzację może się wahać w granicach 0,3-0,8 kWh. Warto jednak pamiętać, że w lokalach gastronomicznych często drzwi są otwarte, szczególnie latem, co może prowadzić do utraty chłodnego powietrza i zwiększonego zużycia energii. Wychodzenie gości na ogródek restauracyjny także wpływa na efektywność klimatyzacji w pomieszczeniach wewnętrznych. Cena klimatyzacji do lokalu gastronomicznego zwykle oscyluje w granicach od kilku do kilkudziesięciu tysięcy, a należy jeszcze pamiętać o kosztach konserwacji systemu. Poniżej przedstawiamy wydatki związane z korzystaniem z urządzeń klimatyzacyjnych:
| Rodzaj klimatyzacji | Koszt zakupu | Roczne zużycie energii | Roczny koszt eksploatacji | Koszt serwisu |
|---|---|---|---|---|
| Klimatyzacja kanałowa | 15 000 – 30 000 zł | 1 000 – 2 000 kWh | 300 – 600 zł | 300 – 600 zł |
| Klimatyzacja kasetonowa | 12 000 – 25 000 zł | 800 – 1 500 kWh | 250 – 500 zł | 200 – 500 zł |
| Klimatyzacja ścienna | 8 000 – 15 000 zł | 600 – 1 200 kWh | 200 – 400 zł | 150 – 400 zł |
| Klimatyzacja sufitowa | 10 000 – 20 000 zł | 800 – 1 500 kWh | 250 – 500 zł | 200 – 500 zł |
Regularny serwis klimatyzacji w lokalu gastronomicznym jest niezbędny nie tylko dla poprawnego działania systemu, ale także dla zdrowia i zadowolenia gości. Jedną z najważniejszych kwestii w intensywnie użytkowanych kuchniach gastronomicznych stanowi czyszczenie lub wymiana filtrów co 2-4 tygodnie. Natomiast przeglądy techniczne urządzenia należy wykonywać nie rzadziej niż co 6-12 miesięcy.
Oczekiwanie na posiłek w klimatyzowanej restauracji jest bardziej komfortowe. Zwłaszcza latem, gdy na dworze panują upały, goście docenią możliwość ochłodzenia się podczas jedzenia. Lokale posiadające klimatyzację są też lepiej oceniane. Chcesz założyć system klimatyzacyjny w swojej restauracji? Skorzystaj z wiedzy i doświadczenia fachowców z Oferteo.pl.
Jak oceniasz ten poradnik?
Dziękujemy za Twoją opinię!Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści
Więcej poradników o klimatyzacji do firmy
W mieszkaniu i domu jednorodzinnym możesz zapewnić sobie optymalną wentylację pomieszczeń, wykorzystując klimatyzator sufitowy, np. kasetonowy, który przeznaczony jest do montażu w suficie podwieszanym. Nie jest widoczny, co stanowi jego zaletę. Klimatyzator sufitowy nie jest jednak całkowicie wolny od wad. Kiedy warto go zastosować i ile kosztuje?
17.10.2022Serwerownia to miejsce, które przetwarza ogromne ilości danych. Od sprawnego działania znajdującego się tam sprzętu zależy ciągłość pracy całego przedsiębiorstwa, a często wielu firm. Właśnie dlatego klimatyzacja w serwerowni musi być niezawodna i dopasowana do warunków technicznych. Co warto wiedzieć, zanim wybierzesz odpowiednie rozwiązanie?
17.07.2025W halach produkcyjnych czy magazynowych klasyczne systemy chłodzenia są często niewystarczające i niezbędna okazuje się klimatyzacja przemysłowa. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym, czym się wyróżnia i jak działa, czytaj dalej!
21.07.2025Klimatyzacja w polskich domach powoli staje się standardem – klimatyzatory, niegdyś kojarzone z luksusem, dziś montuje się nawet w niewielkich mieszkaniach. Jak działa klimatyzacja? Poza funkcją chłodzenia często daje ona możliwość dogrzewania, a coraz częściej również oczyszczania powietrza z alergenów i zanieczyszczeń. Jak działa klimatyzacja domowa i na co zwrócić uwagę, wybierając jej rodzaj?
24.08.2022Klimatyzatory monoblok (tzw. monoklimatyzatory, monoklimatyzacja) są alternatywą dla urządzeń typu split lub multisplit, które wymagają jednostek montowanych na zewnątrz budynku. Klimatyzacja monoblok nie wymaga do pracy agregatu zewnętrznego, dzięki czemu montaż jest dużo łatwiejszy. Jak to działa w praktyce?
04.11.2022Klimatyzacja hotelowa to dziś standard, bez którego nie wyobrażamy sobie nowoczesnego obiektu noclegowego. A jak wybrać odpowiedni system klimatyzacji do hotelu? Czym różni się klimatyzacja montowana w pensjonatach od tej w hotelach butikowych? Czytaj dalej!
01.07.2025